Facebook
Twitter
Instagram
ANASAYFA Gündem Tecrit nedir? Cezaevinde tecrit ne demek?

Tecrit nedir? Cezaevinde tecrit ne demek?

Gündemdeki haberlerin etkisiyle tecrit kavramı merak konusu oldu. Tecrit, cezaevlerinde güvenlik ve disiplin amaçlarıyla uygulanırken insan hakları açısından da sorgulanıyor.

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Tecrit nedir? Cezaevinde tecrit ne demek?

Gündemdeki Haberlerin Etkisiyle "Tecrit" Kavramı Merak Konusu Oldu

Disiplin kurallarını ihlal eden mahkumlar, cezaları olarak tecrit edilebilmektedir.

Cezaevlerinde uygulanan tecrit, genellikle güvenliği sağlamak ve disiplini korumak için bir yöntem olarak kullanılmaktadır.

Bazı durumlarda, mahkumların kendi güvenlikleri için tecrit uygulanabilir; örneğin, diğer mahkumlar tarafından tehdit edilenler için bu yöntem tercih edilebilir.

"Tecrit" terimi, genellikle bireyin ya da grupun diğerleriyle ilişkisinin kesilmesi ya da dışlanması anlamında kullanılmaktadır, kişiyi toplumdan soyutlama ve sosyal, ekonomik ve kültürel olarak izole etme durumunu ifade eder.

Bireyin kendini izole etmesi durumunda ise bu durum "inziva" olarak adlandırılır.

Şizofreni veya mani gibi psikiyatrik rahatsızlıkları olan bireylerin, kendilerine veya çevrelerine zarar vermeleri ihtimaline karşı psikiyatrik tedavi kapsamında kapalı bir ortamda tutulmaları da tecrit kavramı içerisinde değerlendirilir.

Cezaevlerinde ise tecrit ceza veya koruma amaçlı olarak uygulanabilir.

Bu uygulama genellikle güvenlik endişeleri, disiplin ihlalleri veya mahkumun korunması gerekliliği gibi sebeplerle gerçekleştirilir.

Fakat cezaevinde uygulanan tecrit, insan hakları açısından sıkça tartışmalara konu olmakta olup, uzun süreli tecritin insan psikolojisi ve insan onuru üzerindeki etkileri dikkate alınmaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MEB açıkladı: İstanbul'da ders saatleri kısaldı mı?

MEB açıkladı: İstanbul'da ders saatleri kısaldı mı?