Avustralya'daki Bilim İnsanları, Zarar Görmüş Resifleri Ses Dalgalarıyla Canlandırmaya Çalışıyor
Avustralya'da bilim insanları, yükselen deniz sıcaklığı ve çevresel etkenler nedeniyle zarar gören resifleri, ses dalgalarıyla yeniden canlandırma ve zenginleştirme amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.
Deniz Yaşamını Canlandırmak İçin Ses Dalgaları Kullanılıyor
ABC News'e göre Avustralya Tıbbi ve Klinik Bilim İnsanları Enstitüsü (AIMS), "Resif Şarkısı" adını verdikleri deneysel araştırma projesi kapsamında, çevredeki deniz yaşamını teşvik etmek için ses dalgalarını kullanıyor.
Çalışmalar Ningaloo Resifi ve Büyük Set Resifleri'nde Yürütülüyor
Avustralya'nın batısındaki Ningaloo Resifi ve Lizard Adası'nın Büyük Set Resifleri'nde 2021'den beri devam eden çalışmalar, resif zeminlerine yerleştirilen hoparlörler aracılığıyla ses dalgaları ile gerçekleştiriliyor.
Araştırmacılar, sağlıklı ekosistemlerin yaydığı ses dalgalarını, zarar görmüş resiflerde yaşamayı teşvik etmek için kullanarak balık ve diğer deniz canlılarını çekmeyi hedefliyor.
Araştırmanın lideri Rohan Brooker, proje kapsamında mevsime uygun ses dalgaları yayınladıklarını belirterek, resiflerde mercan büyümesini teşvik edecek besinleri taşıyacak balık yavrularının gelmesini umduklarını ifade etti.
Miles Parsons da sağlıklı bir resif ekosisteminin çeşitli ses dalgaları içerdiğini vurgulayarak balıkların korolar oluşturarak beslenme gibi faaliyetlerde bulunduğunu aktardı.
Parsons, su altını farklı seslerin bulunduğu mahallelere benzeterek, kalabalık bir mahallenin sağlıklı bir ortamı temsil ettiğini belirtti ve bu seslerin balıkların resiflerde yaşayıp yaşamayacağı konusunda karar vermek için kullanıldığını açıkladı.
2025 yılında tamamlanması planlanan araştırma, zarar görmüş resiflerin ses dalgalarıyla canlandırılması konusunda umut vaat eden bulgular ortaya çıkarmayı hedefliyor.